Whiskey

Whiskey zult u denken dat schrijft die slijter toch wel fout.

Meestal wordt whisky geschreven maar ik wil U deze keer wat leren over de Ierse whiskey. En een van de verschillen is de spelling van deze fascinerende drank.

Een paar andere verschillen zal ik u vertellen. In Ierland wordt de mout gedroogd door warme lucht en in Schotland door warme lucht waar turf gebruikt wordt. Het gebruik van turf geeft de gerstekorrel een wat pittiger karakter en dit is één van de redenen dat Schotse whisky wat krachtiger van smaak is. De Ierse whiskey is meestal wat zachter en eleganter van smaak.

Deze zachtere smaak komt ook doordat in Ierland het distillaat drie keer gedistilleerd wordt en in Schotland meestal maar twee keer. Om het een keer extra te distilleren wordt het distillaat nog weer wat zachter maar het verliest ook wel wat smaakstoffen helaas.

We mogen het distillaat whisk(e)y noemen als het drie jaar op eikenvaten heeft gerijpt, maar de meeste Ierse whiskey’s rijpen minimaal vijf jaar en dit zorgt er ook voor dat de whiskey weer wat eleganter wordt.

Ierse whiskey heeft niet die grote verscheidenheid van distilleerderijen zoals Schotland dat heeft maar er komen toch wel verrassend veel verschillende whiskey’s voor.

De bekende merken zoals Jameson hebben wij wel in onze slijterij staan maar we hebben ook nog een paar aparte merken in huis. Bijvoorbeeld West Cork , Redbreast Yellow Spot en Teeling.

Over Teeling ben ik zelf erg enthousiast. De whiskey die zij maken heeft ontzettend veel smaak. Dat komt mede omdat ze het niet alleen op oude bourbonvaten hebben laten rijpen maar ook op diverse andere vaten. Ze gebruiken bijvoorbeeld oude rumvaten wat de whiskey een heel licht aangenaam zoetje geeft. Ze gebruiken ook Madeira en Portvaten. Allemaal fantastische whiskey’s met een eigen uniek karakter.

De lekkerste Teeling is een 21 jaar oude whiskey die op 2 verschillende vaten heeft gerijpt een tijdlang op bourbon vaten om daarna overgeheveld te worden op Sauternes (dessert wijn) vaten.

Vrijdag 25 februari geef ik ook een speciale proeverij met whiskey’s van Teeling.

U kunt zich voor deze proeverij inschrijven bij ons in de slijterij

Rielerweg 37 of op onze slijterij op de Boxbergerweg 15.

Wees er snel bij want we hebben niet veel plekken beschikbaar.

Graag tot ziens in onze slijterij.

Slijterij de Poort van Kleef