Specialiteiten

wijnen-compositie-frank-poort-van-kleef-1

Specialiteiten

“Wat heeft u veel staan hier!” Het is een zin die klanten vaak uitspreken in onze zaak. Wij doen elke dag ons best om ons assortiment uit te breiden en te vernieuwen. Naast de bekende alcoholische dranken variëren en wisselen wij vaak in ons assortiment. Dat kan ook omdat wij niet gebonden zijn aan een organisatie en zelfstandig kunnen importeren uit het binnen- en buiteland. Dat doen wij dan ook veelvuldig met whisky’s, wijnen, likeuren en alle andere denkbare drankensoorten. Wij importeren veel uit Europese landen zoals België, Schotland en Frankrijk, maar wij hebben ook onze horizon verbreed naar bijvoorbeeld Chili. Wat onze import zo uniek maakt, is dat wij vaak zelf op de producten gestuit zijn op vakanties en werkbezoeken. Dat zorgt ervoor dat wij bij elk import product een mooi verhaal hebben over hoe het gemaakt wordt. Immers hebben wij het vaak zelf mogen aanschouwen of zelfs mee mogen helpen met produceren. En de meeste importproducten zijn ook blijvertjes geworden. Zo hebben we voor elke eigen import. Of het nu Deventer bier is, de Bordeaux of de Benriach Single Malt wel vaste klanten die niet meer zonder zouden kunnen. Het bijzondere aan deze producten is ook, dat het vaak bijna nergens anders in Nederland te verkrijgen is. Voor bijzondere, niet bekende maar zeer zeker uitstekende dranken kunt u dus bij ons terecht.

Lestrille

Château Lestrille is een bordeaux gelegen in het gebied Entre-Deux-Mers. Dit gebied staat bekent in Nederland om zijn witte wijn. De wijnmaakster, Estelle Roumage, heeft haar opleiding gevolgd in diverse wijnlanden. Onder andere in Nieuw-Zeeland wat bekent staat als ‘het’ land van de frisse wijn. Deze kennis heeft zij gebruikt op haar Château Lestrille. Ook de rode wijnen hebben de hand van de wijnmaakster. Elegant, weinig tanines, soepel en vol fruit. De Poort van Kleef importeerd deze wijnen exclusief voor Nederland. Wij bieden U diverse wijnen van het Château. Wijn zonder houtlagering en wijnen met twee jaar houtlagering.

Château Lestrille toont moderne gezicht Bordeaux
Natuurlijk moet je in Bordeaux crus classés bezocht hebben, inclusief een of meer premiers. Je bent wijnsnob of niet. Mijn ervaring is echter wel dat bij die Grote Namen vaak steriele toneelstukjes worden opgevoerd door lieden met een plastic glimlach in dienst van megaconglomeraten of miljardairs.

Voor een meer doorleefde ontvangst kun je beter naar zogeheten petits châteaux in minder bekende appellations. Vooropgesteld dat eigenaars snappen dat klantgerichtheid idealiter wat verder gaat dan een bordje aan de weg met daarop vente directe.

Visitors welcome
De chauffeur van het CIVB die me vanuit Bordeaux naar mijn bestemming in Entre-deux-Mers rijdt, begint er zelf over: “Die madame Roumage van Château Lestrille die u zo dadelijk gaat zien, is iemand die van aanpakken weet.” Hij zegt het met hoorbaar genoegen, kennelijk al in de wetenschap dat hij straks mag meelunchen en een glaasje meedrinken. Zijn typering blijkt volledig te kloppen. Estelle Roumage, die zich op haar visitekaartje bescheiden omschrijft als viticultrice, is iemand waarvan er geen dertien in het dozijn gaan. Ze maakt niet alleen dusdanig goede wijn dat de Guide Hachette daar regelmatig lovende commentaren en zelfs coups de coeur voor overheeft – wederom in de komende editie 2012! –, maar weet die ook op een voor Bordeaux ongewone, eigentijdse manier onder de aandacht te brengen. Met flair en stijl. Achterliggende gedachte: wijn kopen moet een belevenis zijn.

Onder de rook van Bordeaux
Château Lestrille is te vinden in Saint-Germain du Puch, een dorpje aan de noordwestkant van het gebied Entre-deux-Mers, slechts een paar kilometer landinwaarts van de N89 tussen Bordeaux en Libourne. Gemakkelijk bereikbaar dus. Ook de ligging in de bebouwde kom aan de hoofdstraat is handig. Je kunt het niet missen. Bovendien ligt het terras van L’Atmosphère, het aardige restaurant pal tegenover het gemeentehuis, op loopafstand. Estelle Roumage stelt voor daar eerst een hapje te gaan eten en vervolgens even rond te kijken en te proeven. Ik zie in de gauwigheid al wel dat Lestrille met zijn heuse tasting room een ongewoon moderne aanblik biedt, zeker voor Bordeaux. Als op het terras de Entre-deux-Mers 2010 is ingeschonken, kan de maakster ervan haar verhaal beginnen. En communiceren kun je wel aan haar overlaten.

Zo vader, zo dochter
Estelle Roumage kwam via een omweg in het bedrijf van haar vader Jean-Louis terecht. Een familiebedrijf dat in 1918 werd opgericht. (Niet het meest voor de hand liggende jaar voor zo’n stap.) Ze had aanvankelijk weinig zin om zelf de wijn in te gaan en wilde eigenlijk architect worden. Uiteindelijk volgde ze in Bordeaux een managementopleiding en kwam ze via een uitwisselingsprogramma terecht in het Engelse Hull. Nog steeds in Engeland werkte ze een poosje bij de bekende Londense wijnhandel Berkmann Wine Cellars. Dat sprak kennelijk toch wel aan, want ze wilde vervolgens naar Chili om daar eens wijn te gaan maken. Aangezien ze geen woord Spaans sprak en beheersing van die taal in een land als Chili toch wel handig is, besloot ze om eerst een taalcursus in Madrid te volgen. Alleen ontmoette ze daar Martin Fueyo, een man van Zweeds-Spaanse afkomst op wie ze verliefd raakte en die nu haar wederhelft is. Zodoende bleef ze een paar jaar in Madrid hangen en kwam er van het Chileense project niets terecht. Toch zou het met haar wijncarrière uiteindelijk wel goed komen. In haar geboortedorp nog wel. Wat zeggen we dan? Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.…

In 2001 keerde ze weer terug in Bordeaux om haar vader te gaan assisteren. Ze volgde daartoe een opleiding wijnbouw en stak ook nog het een en ander op tijdens een buitenlandse stage. Niet in Chili, maar in het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Dat hoor je niet zo vaak van Bordelais.

Eerherstel voor wit…
Die stage in het Mekka van de sauvignon blanc zou de nodige gevolgen hebben, werd ze werd erdoor besmet met het witte wijnvirus. Met instemming van haar vader werd de aanplant voor witte wijnen dan ook fors uitgebreid van 2 naar 12 van de in totaal 40 hectare wijngaard. In feite betekende dat het herstel van een eerdere situatie. Entre-deux-Mers heeft immers de afgelopen decennia een ingrijpende kleurverandering doorgemaakt. Productie van witte wijn is massaal ingeruild voor die van rood. Vijftig jaar geleden bestond nog ruim de helft van alle Bordeauxwijnen uit droge witte en maar voor een kwart uit rode Bordeaux en Bordeaux Sup. Vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid met bijna de helft voor rode Bordeaux en Bordeaux Sup en minder dan 10% voor droog wit. Bij de Roumages was iets vergelijkbaars gebeurd.

…maar rood blijft basis

Ondanks de hernieuwde aandacht voor wit vormt rood, inclusief clairet en rosé, niettemin nog steeds het leeuwendeel van de productie. Merlot is daarbij het dominante druivenras, met voor cabernet sauvignon een marginaal bijrolletje. Cabernet franc doet helemaal niet mee. De reden is simpel: de rijping van cabernets laat hier te wensen over. Bij de witte druiven is het beeld een stuk gevarieerder. Lestrille werkt met vier verschillende rassen: de klassieke drie s’millon, sauvignon blanc en muscadelle, plus sauvignon gris. Je komt de naam sauvignon gris zelden tegen in geschriften over Bordeaux en nog minder in officiële statistieken, maar het is wel een druif die ondanks zijn lage opbrengst bij producenten van droge witte Bordeaux aan populariteit wint. Ze werken er graag mee, omdat hij in assemblages meer door zijn hogere mostgewicht meer body en aroma geeft dan sauvignon blanc.

Harde concurrentie
Wanneer je wijngaarden hebt in Saint-Germain-du-Puch, val je met je wijnen onder drie appellations: Bordeaux (voor alle kleuren), Bordeaux Sup?rieur (rood) of Entre-deux-Mers (wit). Daar moet je dan het beste van zien te maken. Het gebied Entre-deux-Mers is welbeschouwd het hartland van Bordeaux, zowel in geografisch opzicht als naar volume, maar blijft in reputatie achter blijft bij de gemeenteappellations in M’doc en Graves op de Linkeroever en die in de Libournais. Daar staat tegenover dat het een potentieel onuitputtelijke bron is voor karakteristieke Bordeauxwijnen die uitstekende waar voor hun geld kunnen bieden. Een absolute voorwaarde is wel dat producenten alles op alles moeten zetten om dat potentieel daadwerkelijk ten volle te exploiteren, zowel in de wijngaard als in de kelder. Voor de meeste van de 10.000 châteaux in Bordeaux geldt immers dat ze te maken hebben met een wereldwijde concurrentie en niet zomaar kunnen vragen wat ze willen. Hun wijnen verkopen al lang niet meer automatisch op naam. Zelfs niet wanneer die kwalitatief gezien heel goed zijn. Als de berg niet naar Mozes komt, dan moet Mozes dus wel naar de berg toe komen. Voor Estelle Roumage betekende dat naast een verdere verbetering van het door haar vader al bereikte kwaliteit een versterkte nadruk op export – van 20 naar 50% van haar productie – en de deuren wijd openzetten voor particuliere wijnliefhebbers.

Complete wijnbeleving
Nu in Bordeaux houtstaven gewoon op zijn Engels staves genoemd worden, moet een term als tasting room ook kunnen. Het woord ‘proefruimte’ zou immers tekortdoen aan wat je op Lestrille ziet. Je waant je er eerder in een design winery in de Nieuwe Wereld dan op een gemiddeld château in Bordeaux. Vorig jaar werd een deel van het bedrijf verbouwd tot bezoekerscentrum met behalve wijn ook regionale delicatessen en allerhande wijnparafernalia in de aanbieding. Kosten: 180.000 euro, waarvan 40.000 gesubsidieerd door de regio en Europa. Ook de chai met barriques ligt er piekfijn bij. Nu al wordt die gebruikt voor culturele en culinaire evenementen. Binnenkort komt er ook een wijnbar in. Liever wandelen en picknicken in de wijngaard? Ook dat kan.

Aangezien echtgenoot Martin, in het dagelijks leven toeristengids, een ware polyglot is en Estelle zelf ook de nodige talen beheerst, hoeft niemand bang te zijn dat de communicatie niet zal vlotten. Frans, Engels, Spaans, Duits of toch liever Zweeds? Zeg het maar. Nu alleen nog Nederlands…

Proef op de som
De wijnen van Château Lestrille komen onder drie benamingen op de markt: de basislijn Lestrille, de wat duurdere lijn Lestrille Capmartin en de prestigewijn Le Secret de Lestrille. Behalve de geproefde onderstaande wijnen produceert Lestrille ook een Clairet die het midden houdt tussen de rosé en de rode.

Ch. Lestrille Entre-deux-Mers 2010
Assemblage van 85% sauvignon blanc en 15% muscadelle. Open, zuiver, beschaaft aromatisch, gistaroma. Sappig, rond, uitgesproken fruit; peer, citrusvruchten, beschaafde zuren, elegant.

Ch. Lestrille Bordeaux Rosé 2010
Saignèe van merlot. Een en al rood fruit en geen spoortje chemie. Soepel, vlezig en tegelijk fris en droog. Voor terras en tafel. Heerlijk, zo moet rosé smaken! Winnaar van een Oscar de lt voor ‘zomerse’ Bordeauxwijnen.

Ch. Lestrille Bordeaux Supèrieur 2007
Volbloed Merlot met behoorlijke concentratie en beet, zowel rood fruit als een dropje, lekker vlezig met een pittige toets van rijpe tannines in de finale. Recht toe, recht aan. Très Bordeaux.

Ch. Lestrille Capmartin BordeauxBlanc 2009 
Vinifié et élevé en féts de chène. Paradepaardje van sauvignon gris (65%), sauvignon blanc (25%) en s’millon (10%). Deels gevinifieerd en deels gerijpt op vat. Complex en weelderig, witte bloesem, lychee, mango, grapefruit, subtiel hout, brioche… Vol sap, rond en toch levendig. Sublieme wijn voor de belachelijk lage prijs van nog geen 8 euro ter plaatse en een tientje in Nederland. Coup de cœur!

Ch. Lestrille Capmartin Bordeaux Supèrieur 2006
Cuvée Tradition – élevé en féts de chène. Wijn met veel kleur en structuur, alsmede de voor Lestrille kenmerkende soepelheid en rijp fruit. Goede vulling, versmolten hout, vleugje kruidigheid, frisse toets. Begin van ontwikkeling. Uiterst verteerbaar.

Le Secret de Lestrille Bordeaux Superieur 2006
Cuvée met 12 maanden barrique-opvoeding en bedoelt als bewaarwijn. Hechte kleur, weinig ontwikkeling. Het (nieuwe) eiken is duidelijk bespeurbaar door roosteraroma’s. Concentratie, gestoofd fruit, koffie, pittige tannine. Voortaan misschien toch ietsje minder hout?

Praktisch
Château Lestrille is te vinden aan de route de Créon (D20) in Sant-Germain-du-Puch. Website: www.lestrille.com

Deventer bier ontdekt

Deventer slijter ontdekt bij toeval gouden speciaal biertje Deventer Triple

In de Deventer slijterij De Poort van Kleef is sinds kort een bijzonder biertje te koop: de Deventer Triple, afkomstig van een piepkleine ambachtelijke brouwer in België. Het is een triple die devergelijking met de bekende bieren met glans kan doorstaan en die mede dankzij het enthousiasme van de Deventer slijter op de  Nederlandse markt te vinden. Een aantal bierkenners uit de klantenkring van de Poort van Kleef heeft het biertje inmiddels in de armen gesloten.

“Het is puur toeval dat ik dit biertje gevonden heb”, vertelt Hans Peter Korendijk van De Poort van Kleef. “Op doorreis door België stopte ik nog niet zo heel lang geleden bij een dorpsrestaurantje in de buurt van Gent en at daar wat. Bij het eten dronk ik een speciaal biertje, dat me onmiddellijk opviel door zijn kwaliteit. Fruitig, kruidig, een tikje bitter, stevig maar niet te zwaar. De Sint Canarus Triple stond op het etiket. Ik heb nog nooit van dit biertje gehoord, zei ik tegen de ober. “Dat kan”, zei die man. “Dat kan niet”, zei ik “een brouwer die zo’n goed biertje op de markt brengt, daar moet ik toch zeker van gehoord hebben.” Die ober, een beetje een knorrepot, haalde zijn schouders op, maar wilde me wel vertellen waar de brouwer zat. Om een lang verhaal kort te maken, een uur later zat ik in Deinze bij Sint Canarus, een piepklein brouwerijtje, dat zijn bier vooral in de regio Gent verkoopt.”

Ambachtelijk
Korendijk, die al meer dan 20 jaar in het slijtersvak zit, gespecialiseerd is in bier, proeverijen organiseert en de nodige vakopleidingen heeft gevolgd, nam onmiddellijk enkele kratten mee en verkocht het bier op proef aan een aantal vaste klanten en peilde hun reacties. Hij merkte dat hij niet alleen stond in zijn enthousiasme. Korendijk: “Dit is een biertje waar de liefhebber een straatje voor omrijdt. Die eerste kratten was ik in een mum van tijd kwijt. De vraag bleef en inmiddels importeer ik De Sint Canarus Triple in Nederland. Voor de eerste leveringen heb ik een speciaal Deventer etiket laten maken, want het is toch bijzonder dat het biertje buiten de regio Gent alleen in Deventer te koop is. Ik vind het zelf geweldig en je merkt ook weer hoe leuk het is om zaken te doen met een piepkleine ambachtelijke brouwerij. Als slijter en als bierliefhebber brengt het je weer bij de basis van je vak: een met liefde en plezier gebrouwen product verkopen.”

Smaak
De Deventer Triple is verkrijgbaar bij Slijterij de Poort van Kleef aan de Boxbergerweg 15 en de Rielerweg 37 in Deventer. Het is een stevig, maar zoals de brouwer zelf zegt, ‘niet onbenullige’ tripel, met veel geduld gebrouwen van Vlamertingse hop, pils en speciaalmouten en gist van goede afkomst.

Deventer Bier is een import product van ‘Huisbrouwerij Sint Canarus’ te Deinze, België.
Koop hem nu bij ons in de winkel of in de webshop!