Krijgen we nog een winter?

Als we de weermannen moeten geloven gaat het toch eindelijk gebeuren. Het wordt iets kouder, we hoeven nog niet gelijk te denken aan een Elfstedentocht maar we kunnen U natuurlijk wel vertellen welke dranken beter tot zijn recht komen als het wat kouder wordt.

In Friesland denken ze gelijk aan Berenburg maar wat is Berenburg nu eigenlijk? Berenburg is bedacht door een Amsterdamse apotheker als geneesmiddel tegen verkoudheid. Deze apotheker voegde diverse kruiden toe aan een jenever en liet dit een paar weken trekken.

Oorspronkelijk had deze Berenburg hetzelfde alcoholpercentage als jenever.

Maar de wet schrijft voor dat een bitter waar Berenburg onder valt, minimaal 30 % alcohol moet bevatten. Dus uit kostenoverweging wordt de meeste berenburg met 30 % op de markt gezet. Natuurlijk zijn er distilleerderijen die een afwijkend alcohol percentage hebben omdat zij vinden dat de berenburg dan beter smaakt. Weduwe Joustra heeft bijvoorbeeld een berenburg van 35% en één van 32% Beide Berenburgs staan bij ons in de slijterij.

Andere bitters zijn ook geschikt als winterdrank. Den bijvoorbeeld aan Jagermeister die ook met een extra gekruide versie zijn uitgekomen die deze maand bij ons gedistilleerd specialiteit van de maand is. Wij hebben ook een Deventer kruidenbitter die door de firma Boomsma voor ons wordt gemaakt en die wij voorzien hebben van een Deventer etiket. Deze bitter is net iets minder zoet dus gewoon heel lekker.

Voor de bierliefhebbers hebben we ook nog diverse winterbieren.

De Lupulus Hibernatus is bijvoorbeeld een prachtig donker bier met in de smaak wat koffie- en chocolade tonen. En als bier van de maand hebben we van de Kasteelbrouwerij hun winterbier Barista. Een heerlijk bier met romige chocoladetonen.

De malt whiskydrinker gaat nu op zoek naar een peated malt whisky. De Glen Moray distilleerderij is net uitgekomen met een nieuwe geturfde whisky die we gelijk als whisky van de maand januari hebben uitgeroepen. Dat is een stevige malt whisky met in de smaak wat kruiden en in de afdronk vanilletonen.

U kunt deze whisky bij ons in de winkel komen proeven.

Vriendelijke groet,

Hans Peter Korendijk