Historie van de winkel

Historie

De naam slijterij De Poort van Kleef  is een bekendheid in Deventer en omgeving.  Iedereen die op zoek is naar een goede fles wijn, een smakelijke likeur, een speciaal bier of een fijngestookte gedistilleerd heeft bij ons grote kans van slagen!

De slijterij bestaat al sinds 1910. Opvallend is dat de naam De Poort van Kleef in diverse plaatsen voorkomt, onder meer in Utrecht, Amsterdam, Apeldoorn en Zutphen. Meestal betreft het een cafe of een restaurant. De verwijzing naar de Duitse plaats Kleef is waarschijnlijk ontleend aan het verblijf van Duitse handelsreizigers die vroeger in de betreffende uitspanningen bleven “kleven”.

De historie van De Poort van Kleef gaat terug tot het jaar 1910 toen de winkeldeuren van een pand aan de Nieuwe Markt in Deventer geopend werden. Wie de toenmalige eigenaar was is niet bekend, maar jarenlang bleef het pand aan de Nieuwe Markt het domein van de Slijterij totdat de winkel in de Tweede Wereldoorlog tijdens een bombardement werd verwoest. Er werd gezocht naar een nieuwe lokatie en deze werd gevonden: Rielerweg 70. Het was een kleine winkel met een oppervlakte van vijftien vierkante meter.

In de loop der jaren zijn er verschillende eigenaren geweest , waaronder Klein Klouwenberg en Flierman, maar de naam bleef onveranderd. In 1985 werd De Poort van Kleef overgenomen door het echtpaar Miranda en Hans Peter Korendijk, die ervoor zorgden dat het assortiment aanzienlijk uitbreidde. Met deze uitbreiding kwam ook de wens een ruimere lokatie te betrekken. Zodoende verhuisde de Slijterij in 1992 naar een ruimer pand in dezelfde straat: Rielerweg 37.

Inmiddels is de slijterij uitgegroeid tot een van de grootste en best gesorteerde slijterij van de regio. Met de komst in 1997 van het filiaal aan de Boxbergerweg is de reputatie zeker versterkt.

Winkel 1987

Rielerweg 70